Forti Holding Spa 总部与办公楼 / ATIproject 亚梯

2019-07-18 作者:admin 来源:未知 浏览:

项目名称:Forti Holding Spa 总部与办公楼 / ATIproject 亚梯
建筑事务所/公司/机构/单位:ATIproject 亚梯
项目完成年份:2016
建筑面积:4750.0 平方米
项目地址:Via Umberto Forti,1,56121 Pisa PI ITALY / Umberto Forti街道,1号,比萨城,比萨省,意大利
摄影师:Daniele Domenicali, Irene Taddei
主创建筑师:Branko Zrnic, Luca Serri
设计团队:ATIproject 亚梯
新的 Forti Holding S.p.a. 总部位于比萨城和里窝那之间。这里包含了商店和集团的行政中心。该建筑由ATIproject工作室设计,是该地区绿色建筑的连贯和卓越的典范。以环境责任为核心价值,团队非常重视生物气候规划,从而实现了相当高的能源性能。
The new Forti Holding S.p.a. headquarter is situated between Pisa and Livorno. It houses shops and the corporate group’s administrative centre. The building is designed by ATIproject studio and it stands as a coherent and remarkable example of green architecture in the area. Taking environmental responsibility as a core value, the team has put great attention into the bioclimatic planning, thus resulting in incredibly high energetic performances. 
实际上,该建筑广泛使用了被动能源装置,比如热能和遮阴科技,被动通风和灵敏的日照使用。在主道路一侧,通风的立面中间有一个通风的门厅,以三层层高的天花板欢迎着游客到来;宽阔的玻璃幕墙确保了自然通风和充足的采光。另一边,东南侧的立面全部以玻璃实现。因此,为了过滤阳光和避免过热,窗前安置了水平向的遮阳系统,在提供畅通无阻的视线的同时进行了阳光的保护。
In fact, the building makes extensive use of passive energy devices like thermal and shading technologies, passive ventilation and sensitive use of daylight. From the main road, an airy lobby located in the middle of a ventilated facade welcomes visitors with its triple-height-ceiling; a wide glass curtain wall guarantees natural ventilation and plenty of natural light. On the other side, the southeast facade is completely realized by glass. For this reason, in order to filter sunlight and to avoid overheating, a horizontal sunscreen system has been set up in front of the windows, allowing free sights and sun protection simultaneously. 
结构与形式选择影响了室内的工作环境,提供了舒适开阔的视线,让人们一览周边的乡村与山区景色。根据特定的朝向,设计是推敲选择了不透明或透明的表面。屋顶花园和大面积的户外阳台铺着天然的材料,营造了可俯瞰山区的休憩区域。天然材料也帮助形成了体量,调节了小气候,同时把自然带入建筑内。南立面完全覆盖着光伏板,与之搭配的是在设计和尺度上配套的绿色能源装置,以完全满足建筑的能源需求。
显著的是,该办公建筑基本没有甲烷气体植物,这些植物在意大利传统上被用于供热系统。光伏生产覆盖了冬夏空调和照明几乎所有的能源需求(超过80%)。由于特别的建筑解决方案,挂板成为了该建筑的首个技术系统。这里科技云集,前沿的设备,采用了LED照明系统的智能壳系统,配合空调和再生热交换的地热系统。可再生能源的混合和致力于限制能源消耗的策略让这个总部树立了托斯卡纳地区可持续建筑的标准。该建筑正在接受LEED金奖的可持续性评级认证。
Structural and formal choices affect the inner working environment, offering nice and open views on the surrounding countryside and the mountains. Opaque and transparent surfaces have been studied according to their specific orientation. A roof garden and large outdoor terraces cladded with natural materials create relax areas overlooking the mountains. They also contributing to shape the volumes, regulate the microclimate as well as bringing nature inside the building. The South facade is entirely covered with solar panels and has been designed and dimensioned together with other green energy devices to fully meet the building’s energetic needs.
Remarkably, this office building lacks of methane gas plants, which is traditionally used in Italy for the heating system. Photovoltaic production covers most of winter and summer conditioning and lighting energy demand (> 80%). Thanks to special architectural solutions, cladding becomes the first technologic system of this building. A cutting-edge plant apparatus has been developed in parallel with the building smart shell, which employs LED lighting systems, a geothermal system for air conditioning and regenerative heat exchanger. The mix of renewable sources and strategies aims to limit consumption, making this headquarter a benchmark for sustainable building throughout the Tuscan region. The building is currently awaiting the LEED – Gold rating certification for sustainability.
Schueco(德国旭格) 幕墙 | Schueco Curtain Wall
由 Atiproject 工作室开发的细部设计研究在开始阶段就与 Schueco 合作。本次精心整合的规划的目标是透明幕墙和与之相关的太阳能幕墙。通过为建筑的复杂几何形态界定出最适合的解决方案,合作带来了充分的分析与技术支持。幕墙在每一层改变了曲率半径以适应阳台与花园弯曲成柔软蜿蜒的形状。 这一层面要求特别的模型研究和建造节点方案,以在技术实现与美学上实现优化。这个特别的幕墙系统包括热力学与声学上的低放射双层玻璃板配合太阳能控制。这一办法带来了很好的光线透明度,并根据幕墙的暴露程度有着不同的遮光系数。
A detailed design study has been developed by Atiproject studio from the earliest planning stages in close collaboration with Schueco. The object of this delicate integrated planning was the transparent curtain wall and its related solar screening. The collaboration has allowed to fully analyze the technical aspects by identifying the most suitable solutions for the building’s complex geometry. The curtain walls change their radius of curvature at each floor in order to accommodate terraces and gardens, bending into soft and sinuous shapes. This aspect has required a specific study on modeling and construction joints solutions to achieve optimal results in terms of realization technique and esthetics. This specific curtain wall system consists of a thermal and acoustic low-emissive double glazing panel with integrated solar control. This solution provides a good light transparency and a differentiated solar factor according to the exposure of the façade.
材料产品描述 | Product Description
Schueco 阳光幕墙。遮阳的保障来自定制化的整合系统,搭配结合户外走廊的不同定位的固定遮光板结构。这一系统确保了有效的控制和连续幕墙的便捷维护。Schueco 阳光幕墙。该综合体工程系统直接连接着幕墙,经过了专门的研究以带来最终定制化的工程解决方案,既带来了走道的结构支撑,也塑造了幕墙的轮廓。最后结果是引人注目的高效幕墙,兼具着创新与整体干预的技术哲学。
Schueco sunscreens. The solar shading is guaranteed by a custom integrated system which combines a structure holding fixed blades with variable pitch, pairing it with an external walkway. This system ensures an effective control and an easy maintenance of the continuous façades. Schueco sunscreens.This complex construction system is fixed directly to the curtain wall, being the subject of a specific study which led eventually to a custom engineered solution in terms of walkway’s structural support and screening profiles. The final outcome is the realization of a dramatic façade, efficient and dynamic at the same time, which fully embodies the innovative and technological philosophy of the whole intervention.